azlink 36
Voorwoord AZ Link 36
Het nieuwe jaar is ondertussen niet echt nieuw meer. Het feestgedruis, het vuurwerk en onze goede voornemens hebben zich heel eventjes gemanifesteerd. We hebben onze beste wensen uitgewisseld, maar al snel gingen we over tot de orde van de dag en eisten de dagen hun regelmaat en routine weer op. Het verschil tussen vorig jaar en dit jaar werd niet meer dan een getal op de kalender. De zeven maakt plaats voor de acht.
In het belang van de pneumologiepatiënt zet de dienst Longziekten in op interne en externe samenwerkingsverbanden
Om optimale zorg te kunnen garanderen voor een breed spectrum van pneumologische pathologieën en patiëntenprofielen heeft de dienst Longziekten een uitgebreide expertise in huis. De dienst hecht bovendien bijzonder veel belang aan multidisciplinaire samenwerkingsverbanden, zowel intern als extern, om ervoor te zorgen dat de pneumologiepatiënt maximaal baat heeft bij deze expertise.
Medical Mystery: Als huidletsels wijzen op dieperliggende problemen
Op de consultatie Longziekten dient een 64-jarige ex-roker zich aan. Hij is doorverwezen door de dermatoloog op basis van witachtige papels in de hals, de nek en het gezicht die met de jaren stijgen in aantal. Uit de CT thorax blijkt bovendien aanwezigheid van longcysten.
Endoscopische submucosale dissectie (ESD): naar een endoscopische en-bloc resectie van oppervlakkige tumoren in de gastro-intestinale tractus.
Wat is endoscopische submucosale dissectie? Met endoscopische submucosale dissectie (ESD) worden via een endoscopische toegangsweg en-bloc resecties verricht van oppervlakkige…
Nieuwe PET/CT-scanner: patiënten sneller en dichter bij huis bediend
Op 11 juli 2017 is op campus Sint-Jan de nieuwe PET/CT-scanner in gebruik genomen. Een wereldprimeur, want het gaat om een PET/CT-scanner van de nieuwste generatie die als eerste in zijn soort geïnstalleerd werd. Deze waardevolle aanwinst in de diagnostische beeldvormingsmogelijkheden op de dienst Nucleaire Geneeskunde brengt dit onderzoek voor heel wat patiënten dichter bij huis.
Het invriezen van embryo’s in het CRG-Brugge-Kortrijk: een succesverhaal
Cryopreservatie of het invriezen van embryo’s zit de laatste jaren in de lift. Embryo’s invriezen na een in vitrofertilisatiecyclus gebeurt steeds vaker: om het risico op ovarieel hyperstimulatiesyndroom te minimaliseren en om het aantal tweelingen bij fertiliteitsbehandelingen te beperken. Het Centrum Reproductieve Geneeskunde (CRG)-Brugge-Kortrijk kan voor het invriezen, ontdooien en terugplaatsen van ingevroren embryo’s zeer mooie zwangerschapsresultaten voorleggen, die de laatste jaren systematisch boven het Belgische gemiddelde liggen.