Ga naar hoofdinhoud

azlink 28

Dagelijks controleert iemand van buiten de dienst de handen en nagels van de medewerkers op het naleven van de regels voor handhygiëne.

De dienst Spoedgevallen van campus Henri Serruys: dynamisch en stevig onderbouwd

Op campus Henri Serruys van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV loopt de dienst Spoedgevallen als gesmeerd. Diensthoofd dr. Axelle De Cock tekent de lijnen uit, maar zou nergens staan zonder een sterk team dat erin slaagt op alle niveaus respectvol samen te werken, zowel onderling als met de verschillende andere ziekenhuisdiensten. Hun grootste zorg: de patiënt.

Het parkinsonzorgprogramma wil als vangnet fungeren voor de ziekte in al haar aspecten

Doorgedreven parkinsonbegeleiding

De ziekte van Parkinson is onvoorspelbaar en veroorzaakt heel uiteenlopende beperkingen en obstakels. Genezing is vooralsnog niet aan de orde, maar de juiste medische en paramedische begeleiding kan de patiënt hulpmiddelen aanreiken om een optimale levenskwaliteit te verzekeren. Vandaar de oprichting van een gloednieuw parkinsonzorgprogramma in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV.

Lipoproteïnen van verschillende grootte en densiteit gescheiden na ultracentrifugatie

Dienst Laboratoriumgeneeskunde voortrekker in Europees cardiovasculair preventiebeleid

Op 25 en 26 september 2014 organiseerden de European Atherosclerosis Society (EAS) en de European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (EFLM) hun eerste gemeenschappelijke symposium in het concertgebouw van Brugge, de “Atherosclerosis and Cardio-Endocrine Biomarkers Course”. Prof. dr. Michel Langlois trad op als voorzitter namens de Belgian Lipid Club en de dienst Laboratoriumgeneeskunde van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV. Internationale opinieleiders gaven er – voor een multidisciplinair publiek van endocrinologen, cardiologen, huisartsen, klinisch biologen en laboratoriumtechnologen – hun visie over nieuwe biomerkers voor het management van dyslipidemie en de preventie van atherosclerose en cardiovasculaire ziekte. Hierna volgt een verslag van enkele relevante presentaties voor de klinische praktijk.

Het Medtronic neuronavigatiesysteem

Artroscopie van het kaakgewricht

Kaakgewrichtsproblemen manifesteren zich bij 5% van de bevolking. Een luxatie van de discus komt het vaakst voor. Wanneer de conservatieve behandeling met antiflogistica onvoldoende pijnvermindering brengt, komt de patiënt in aanmerking voor een artroscopie van het kaakgewricht. In het Verenigd Koninkrijk passen minder dan 20% van de kaakchirurgen deze techniek toe en verrichten maar 8 op 215 specialisten meer dan 20 artroscopieën per jaar. Recent werd een werkgroep opgericht met vier Belgische kaakchirurgen (0,5% van de actieve stomatologen in België) die routinematig artroscopieën van het kaakgewricht uitvoeren.

De werkgroep van de eenheid middelengebonden stoornissen

Alcoholontwenning, zoveel meer dan detoxificatie!

Een hoog percentage van de patiënten die terechtkomen op spoedgevallendiensten blijkt onder invloed van alcohol en ook bij voorziene opnames stelt het probleem van onthouding zich steeds vaker. Maar liefst 1 op 6 patiënten ondervindt negatieve gevolgen van alcoholgebruik. Problematisch, want ontwenning en ontwenningsverschijnselen kunnen de medische behandeling ernstig in het gedrang brengen. Alertheid voor problematisch alcoholgebruik bij de zorgverstrekker is bepalend voor een correcte opvang, maar maakt ook het verschil uit in preventie van onvoorziene ontwenning.

Back To Top