Na een complicatieloze zwangerschap en -opvolging werd patiëntje C. geboren na vaginale partus. APGAR score na vijf minuten: 10. In de relevante voorgeschiedenis van de moeder vonden we tien zwangerschappen, waaronder acht spontane miskramen. Meteen na de geboorte stelden we een huiddefect op het achterhoofd vast, net paramediaan rechts, waarlangs een roodkleurige zwelling uitpuilde. Klinisch onderzoek toonde geen andere afwijkingen. De fontanel was normotens (klinisch geen intracraniale overdruk).
Enkele uren na de geboorte transfereerden we de neonaat naar de dienst Neonatale intensieve zorgen van het AZ Sint-Jan Brugge- Oostende AV. Hernieuwd klinisch nazicht door de neurochirurg en neonatoloog tonen een onveranderd klinisch beeld. Diezelfde dag gebeurde een MRI-scan van de hersenen. Deze toonde geen encefalocele aan maar beschreef een tumoraal letsel, met een lengte van 3 cm en een geassocieerd huiddefect. Het letsel reikte, tussen het achterhoofd en de eerste nekwervel, tot tegen de hersenvliezen. Op de MRI-beelden was een duidelijke heterogene structuur te merken.
Daags na de MRI-scan, binnen de 24 uur na de geboorte, voerden we een uitgebreide ingreep uit met “en-bloc” resectie van het letsel en reconstructie van het huiddefect. Peroperatief stelden we de aanwezigheid vast van haren, uitgaande van de tumor, en enkele stukken bot/kraakbeen.
Pathologisch nazicht toonde dat het letsel opgebouwd is uit epiderm, dermis en subcutis met ook huidadnexen (haren en sebumklieren) alsook bot en kraakbeen. De diagnose van een matuur teratoom werd bevestigd.
De patiënt kon op dag vier postoperatief het ziekenhuis verlaten. Verdere opvolging is voorzien.