Skip to content

Handgroep West

PDF opslaan
Editie 53 - Sep 2022

Om het volledige spectrum van handproblemen te kunnen opvangen verenigt Handgroep West de hand- en microchirurgische talenten van verschillende West-Vlaamse ziekenhuizen in een ziekenhuis- en netwerkoverschrijdende samenwerking.

TRADITIE HANDCHIRURGIE

Campus Sint-Jan kent een traditie van handchirurgie die teruggaat tot de jaren 80 van de vorige eeuw. Enerzijds bouwde dr. William De Groote als orthopedist een stevige reputatie uit in de koude handchirurgie en de niet-microchirurgische traumatologie van de hand en anderzijds toonde dr. Marc Depoorter zich op de dienst Plastische, reconstructieve en esthetische chirurgie een pionier in de microchirurgie en reïmplantaties. Aan het begin van dit millennium bundelden de diensten Plastische, reconstructieve en esthetische chirurgie en Orthopedie hun krachten in een handcentrum, met erkenning als SOS Hand door de Fédération Européenne des Services d’Urgence de la Main (FESUM).

REFERENTIECENTRUM VOOR HANDTRAUMATOLOGIE

Door de uitbreiding van de dienst Orthopedie met verschillende microchirurgisch geschoolde collega’s enerzijds en de beperktere beschikbaarheid op campus Sint-Jan van de dienst Plastische, reconstructieve en esthetische chirurgie, die zich uitbouwde over verschillende ziekenhuizen, werd het handcentrum geleidelijk aan volledig door de dienst Orthopedie verzorgd. Dankzij de uitbouw van de specifieke handrevalidatie, de bereidheid tot multidisciplinaire aanpak en het engagement van het verpleegkundig departement kon het handcentrum van campus Sint-Jan uitgroeien tot een referentiecentrum voor handtraumatologie, met op heden verwijzingen vanuit heel West- en Oost-Vlaanderen. Met de associatie van de diensten Orthopedie van campus Sint-Jan en het AZ Sint-Lucas Brugge voegde dr. Francis Bonte zich bij de groep microchirurgen en werd de handwacht uitgebreid over de twee Brugse ziekenhuizen.

Handgroep West bestaat uit:
v.l.n.r.: dr. Francis Bonte, dr. Hanne Vandevivere, dr. Bart Berghs, prof. dr. Filip Stockmans.
ontbreken op de foto: dr. Jeroen Vanhaecke, dr. Marleen Dezillie, dr. Pieter Pierreux.

SAMENWERKING AZ GROENINGE

Een herschikking binnen de staf orthopedie begin 2020 bracht de erkenning van het handcentrum van campus Sint-Jan als SOS Hand in het gedrang. Van deze nood kon evenwel een deugd worden gemaakt door een samenwerking te starten met het handcentrum van het AZ Groeninge in Kortrijk, voor zowel de specifieke handwachten als voor de koude handchirurgie. In een eerste fase werd prof. dr. Filip Stockmans van het AZ Groeninge consulent op campus Sint-Jan en in september 2020 startte dr. Hanne Vandevivere halftijds in Kortrijk en halftijds in Brugge. Om deze samenwerking en integratie tussen beide diensten te verstevigen, zal ook de nieuwe collega, dr. Pieter Pierreux, zijn activiteiten verdelen over de twee ziekenhuizen.

VOLLEDIGE SPECTRUM AAN HANDPROBLEMEN OPVANGEN

Het doel van deze ziekenhuis- en netwerkoverschrijdende afdeling handchirurgie, gedoopt ‘Handgroep West’, is het behandelen van alle electieve en urgente hand- en microchirurgie en een hernieuwde erkenning door de FESUM. De samenwerking biedt belangrijke opportuniteiten op lange termijn voor complexe pathologie zoals congenitale handchirurgie, complexe reconstructies na belangrijke handtrauma’s, en plexus brachialis-chirurgie. De heterogeniteit binnen Handgroep West, met zowel orthopedisch als plastisch geschoolde handchirurgen van verschillende opleidingscentra in binnen- en buitenland, biedt als voordeel het volledige spectrum aan handproblemen te kunnen opvangen. De wisselwerking van de handchirurgen tussen beide centra is ook een extra troef in functie van de patiëntenzorg.

Geschreven door Meer auteurs

Verwant

Geen publicaties beschikbaar...
Geen podcAZt beschikbaar...
Geen media beschikbaar...
Geen gepland event beschikbaar...