Het AZ Sint-Jan Brugge AV heeft al jarenlang expertise in sportmedische begeleiding en de behandeling van sportblessures. Het Sportmedisch Adviescentrum (SMAC) biedt medisch en sportwetenschappelijk advies voor iedereen die wil sporten of bewegen. Het SMAC is sinds 2010 door de Vlaamse Gemeenschap erkend als keuringscentrum. Daarnaast heeft de FIFA het centrum benoemd tot Medical Centre of Excellence. Het SMAC staat bekend om zijn multidisciplinaire aanpak en uitgebreide faciliteiten.
Sinds begin september bundelen de diensten Orthopedie-traumatologie en Fysische geneeskunde en revalidatie van het AZ Sint-Jan Brugge AV de krachten voor een raadpleging voor acute sportletsels. Deze gezamenlijke raadpleging biedt de opportuniteit om maatgerichte zorg te bieden voor recente sportblessures, waarbij beide disciplines nauw samenwerken en elkaar versterken. De patiënt staat centraal en de gezamenlijke kennis van beide teams zorgt voor een optimale aanpak van de blessure.
EEN GEÏNTEGREERDE SAMENWERKING VOOR BETERE ZORG
De nauwe samenwerking tussen orthopedie en fysische geneeskunde binnen dit nieuwe consultatiemodel biedt een unieke aanpak in de sporttraumatologie. Waar orthopedisch chirurgen gespecialiseerd zijn in het operatief en structureel herstellen van letsels, focussen de specialisten in fysische geneeskunde en revalidatie op functioneel herstel en preventie van terugkerende blessures. Door beide disciplines al in een vroeg stadium te integreren, ontstaat een holistisch zorgmodel dat de patiënt volledig benadert: van diagnose tot herstel. Terwijl patiënten vroeger vaak afzonderlijk verschillende diensten moesten consulteren, kan nu een geïntegreerd behandelplan worden opgesteld. Dat versnelt niet alleen het proces, maar biedt ook een zorg op maat die het beste van beide werelden combineert.
MEERWAARDE VOOR VERWIJZENDE ARTSEN EN PATIËNTEN
Voor verwijzende artsen en patiënten biedt deze samenwerking talrijke voordelen. Het directe contact tussen chirurg en de sport-en revalidatiearts biedt een efficiënt platform voor multidisciplinaire besluitvorming. Patiënten moesten vroeger zelf de keuze maken bij welke discipline ze op consultatie zouden gaan, maar nu wordt dit op korte termijn op dezelfde locatie aangeboden. Dit versnelt het proces. Hierbij worden de voor-en nadelen van een conservatieve of chirurgische aanpak in team besproken.
Daarnaast gaat er geen kostbare tijd verloren als er een indicatie is tot chirurgie. Voor de patiënt betekent dit een snelle start van een multidisciplinair behandelplan, waardoor het herstelproces wordt geoptimaliseerd. Daardoor neemt de kans op volledig herstel en snelle terugkeer naar het sporten toe.
TEAM SPORTTRAUMATOLOGIE
Dr. Brecht De Coninck is arts-specialist fysische geneeskunde en revalidatie en is ook sportarts. Hij was actief als arts bij de jeugd van Club Brugge en KAA Gent en was teamarts bij de nationale belofteploeg vanaf 2014. Sinds september 2024 is hij teamarts van de Rode Duivels.
Dr. Elke Van den Steen is arts-specialist fysische geneeskunde en revalidatie en is ook sportarts. Ze volgde een Fellowship in Sports Medicine aan het gerenommeerde Aspetar Othopaedic and Sports Medicine Hospital. Ze werkte meer dan 10 jaar bij Club Brugge en ruim 20 jaar bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Dr. Van den Steen is lid van de Medische Commissie van de UEFA en leidt het Women’s Health Expert panel, waardoor ze bijzondere expertise heeft opgebouwd in de behandeling van specifieke letsels bij vrouwelijke atleten.
Dr. Bart Berghs studeerde geneeskunde aan de KU Leuven en startte nadien zijn opleiding tot orthopedisch chirurg en traumatoloog in het UZ Gent. Na zijn opleiding deed hij fellowships bij dr. Joe Debeer in Kaapstad, Zuid-Afrika, en bij Prof. Tim Bunker in Exeter, Verenigd Koninkrijk, om zich verder toe te leggen op schouderchirurgie. Sinds 2016 is hij diensthoofd orthopedie in het AZ Sint-Jan Brugge AV en sinds 2018 stagemeester met een erkenning voor 6 assistenten. Hij is ook stagebegeleider voor studenten geneeskunde en academisch consulent in het UZ Gent.
Dr. Joris Beckers studeerde geneeskunde aan de KU Leuven en volgde daarna zijn specialisatietraject tot orthopedisch chirurg aan dezelfde universiteit. Sinds 1 augustus 2021 maakt hij deel uit van het team van schouderchirurgen.
Dr. Pieter-Jan Vandekerckhove is sinds 15 juli 2014 staflid van de dienst Orthopedie en traumatologie (orthoclinic) in het AZ Sint-Jan Brugge AV en AZ Sint-Lucas in Brugge, met als subspecialisatie kniechirurgie en sporttraumatologie. Na zijn opleiding geneeskunde en een permanente vorming sportgeneeskunde (1999-2006) aan de Universiteit Gent, begon hij in 2006 aan de specialisatie in de orthopedische chirurgie en traumatologie onder leiding van Professor René Verdonk. Hij vervolledigde zijn opleiding met een 2 jaar fellowship (UZ Gent, Prof. dr. Victor en Prof. dr. Verdonk; Zuid-Afrika – Capetown, dr. Van der Merwe; Duitsland – University Mainz , Prof. dr. Rommens en Hannover, Prof. dr. Lobenhoffer; Canada – London Ontario Western University, dr. McDondald) met verdere nadruk op reconstructieve chirurgie, ligamentaire letsels alsook traumatologie van de knie. Dr. Pieter-Jan Vandekerckhove is ook erkend sportarts en bestuurslid van de Belgian Knee Society sinds 2016.
Dr. Lucas Beckers behaalde zijn diploma geneeskunde aan de KU Leuven in 2013. Zijn specialisatie in de orthopedische chirurgie volgde hij in het Imeldaziekenhuis Bonheiden, UZ Gent, AZ Sint-Lucas Brugge en UZ Leuven. Na het behalen van zijn beroepstitel deed dr. Beckers extra ervaring op door nationale (AZ Monica, Deurne) en internationale fellowships (Centre Orthopédique Santy, Lyon, Frankrijk en Fowler Kennedy Sport Medicine Clinic, London, Canada) in de behandeling van complexe kniepathologieën. Zijn interesse gaat uit naar de aanpak en behandeling van (multi)ligamentaire en sportgerelateerde knieletsels, de toepassing van gewrichtssparende chirurgie en reconstructieve behandelingen in het kader van gonartrose. Dr. Lucas Beckers behaalde in 2022 ook het erkende ESSKA-certificaat voor voorste-kruisbandreconstructies.
Praktisch
Voor wie?
Voor iedereen met een sportletsel dat minder dan 6 weken geleden is opgelopen. Deze raadplegingen zijn bedoeld voor zowel professionele sporters als recreatieve sporters met een sportletsel.
Wanneer?
De raadplegingen vinden iedere week plaats op maandagvoormiddag.
Waar?
De raadplegingen vinden plaats in de vernieuwde polikliniek van de dienst Orthopedie (route 130).
Hoe?
Afspraken kunnen geboekt worden via de beide diensten:
-
secretariaat Orthopedie-traumatologie
(050 45 21 60) -
secretariaat Fysische geneeskunde en revalidatie
(050 45 29 00)