Heb jij soms ook het gevoel, bij de start van een nieuw jaar, dat je niet goed begrijpt waarom we zoveel heisa maken bij een jaarovergang? Ik in elk geval wel. Woensdag 31 december ging over in donderdag 1 januari. Een woensdag werd een donderdag, zoals 52 keer per jaar gebeurt. Het enige verschil is dat we i.p.v. 2014 nu 2015 bij het jaartal zetten. Joepie, we tellen al sinds de geboorte van Christus om de 365 of soms 366 dagen telkens een eenheid bij het jaartal op. Indien we het puur mathematisch bekijken, zijn we echt niet het verst gevorderd met dit tellen. De boeddhisten zitten aan het getal 2561, de Chinezen aan 4712 en de Joodse kalender zit aan het jaar 5776. Laat ons dus bescheiden blijven, 2015 is niet zo’n bijzonder getal en zeker geen grote stap t.o.v. 2014. Meer nog, wanneer je het in het perspectief van de totale ouderdom van de aarde bekijkt – die op 4,6 miljard jaar wordt geschat – dan is 2015 “peanuts”. Een pindanoot is waarschijnlijk nog fel overdreven wanneer je 4,6 miljard uitzet tegenover 2015. Dus beide voetjes op de grond, al het vuurwerk en feestgedruis ten spijt, 2015 stelt echt niet veel voor: een woensdag werd een donderdag. Niets meer dan dat.
De wereld draait gewoon verder (of “door” naargelang het perspectief). Ook in het kersverse 2015 hebben we onze dagelijkse zorgen, kennen we gelukkige en minder gelukkige momenten en ondergaan we zinloos geweld. De aanslag op Charlie Hebdo is hiervan het voorbeeld bij uitstek.
We hebben de pretentie om bij elke jaarovergang veel beloftes te maken en de wereld verder te willen verbeteren. Het gaat zover dat we onszelf in een nieuw tijdperk zien: het Antropoceen. Een tijdperk met als eigenschap dat de aarde nu echt de gevolgen ondervindt van de menselijke activiteit. Meer specifiek, we zorgen er met z’n allen voor dat het klimaat, de atmosfeer, de oceanen beïnvloed worden door ons gedrag. Het evenwicht is (onherstelbaar?) verstoord door een aardse bewoner die zichzelf de term geciviliseerd toekent. Ons ego gaat zover dat het systeem waarin we leven, niet meer in balans is. We drukken effectief onze stempel en deze stempel laat onherroepelijke sporen na.
Dus vuurwerk vanop de 828 meter hoge Burj Khalifa toren in Dubai of de minder hoge gebouwen op het Brouckèreplein in Brussel lijkt me niet echt gepast om een banaal gegeven zoals de overgang naar een nieuw jaar te benadrukken.
Een woensdag werd een donderdag. azlink 26 wordt azlink 27. We houden eraan om onze bescheiden bijdrage aan de medische activiteit zonder veel poeha verder met u te delen. In de hoop dat we hiermee een positieve bijdrage kunnen leveren aan het algemeen welzijn en welbevinden. Het antropogeen bekeken vanuit een ander perspectief: onze kennis gebruiken voor een betere en vooral gezondere wereld. Gezondheid in de betekenis van het verhelpen van ziekte. Maar vooral gezondheid in de betekenis van geestelijk en maatschappelijk welbevinden.
Realiteitszin en alles in het juiste perspectief plaatsen zijn wat mij betreft de kernwoorden voor 2015.
Hans Rigauts
Algemeen directeur