azlink 4
De laparoscopische robot-geassisteerde radicale prostatectomie (de da Vinci prostatectomie)
Prostaatcarcinoom (PCa) is de meest voorkomende kanker bij de man (incidentie: 10% in Vlaanderen) en de tweede doder door kanker. De aandoening komt steeds vaker voor op jongere leeftijd, en frequent vanaf het 6e levensdecade. Hoe jonger de leeftijd van de patiënt, hoe groter de potentiële negatieve impact op de levenskwaliteit van de patiënt (erectiele disfunctie, incontinentie). Ondanks onvolkomenheden (zoals vals-positieve en vals-negatieve resultaten) blijft PSA-testing op heden, samen met rectaal toucher en transrectale echografie, de beste manier om een PCa tijdig te diagnosticeren.
Percutane radiofrequentie ablatie
De steeds verbeterende diagnostiek en therapie van patiënten met een maligne tumoraal proces – mogelijk in combinatie met metastasering (ondermeer naar de lever) – zorgt ervoor dat patiënten een steeds betere levenskwaliteit en levensduur bekomen. Daarom moet een oncologische patiënt meer en meer beschouwd worden als een patiënt met een chronische aandoening. In het licht van deze verlengde levensduur én van het belang van een goede levenskwaliteit is het dan ook steeds belangrijker om een oncologische patiënt zoveel mogelijk orgaansparend te behandelen. Eén van de nieuwe radiologische behandelingsmethoden om organen zo veel mogelijk te ontzien en minimaal invasief te werk te gaan, is met behulp van percutane, beeldvormingsgeleide radiofrequentie ablatie (RFA).
Zevalin-therapie
Non-Hodgkin lymfoom, waarvan de incidentie wereldwijd toeneemt, is een frequente diagnose, met een incidentie van ongeveer 10 gevallen per 100.000 mannen en 8 gevallen per 100.000 vrouwen. Onder de noemer non-Hodgkin lymfoom worden een groot aantal aandoeningen gegroepeerd met een sterk uiteenlopend klinisch gedrag. De globale groep wordt dan ook vaak opgedeeld in laaggradige lymfomen, die traag maar gestadig evolueren en hooggradige lymfomen, die veeleer agressief evolueren.
Elektro Convulsie Therapie (ECT)
Hoewel Elektro Convulsie Therapie (ECT) al een bewogen geschiedenis achter de rug heeft, is het momenteel een algemeen aanvaarde behandelingsmethode bij verschillende psychiatrische stoornissen. In de juiste indicatie en met moderne ECT-apparatuur, is het een veilige, snelle en effectieve behandeling. Bij de ernstige depressieve stoornis met psychotische kenmerken blijkt een positieve respons van 80-90 %.
Kwaliteitscontrole: een label voor het Centrum Reproductieve Geneeskunde (CRG)
Sinds juni 2006 heeft de voormalige ‘Fertiliteitskliniek’ in AZ Sint-Jan AV Brugge een volledig nieuwe infrastructuur. Dat werd mee bereikt door de vruchtbare samenwerking met AZ Sint-Lucas te Brugge (Associatie B.I.R.T.H. – Bruges Institute for Reproductive Technology and Health), AZ Groeninge te Kortrijk (Associatie Centrum MBV West-Vlaanderen) en de satellietziekenhuizen uit de regio’s West- en OostVlaanderen. Het nieuwe ‘Centrum Reproductieve Geneeskunde’ (CRG) vindt u nu op de de tweede verdieping boven de Spoeddienst. Het CRG bestaat uit een polikliniek en een hiervan gescheiden, gesloten laboratorium. Dit laboratorium biedt alle technieken en procedures voor reproductieve geneeskunde, conform het aantal ingrepen en de actuele medisch-wetenschappelijke inzichten.
Medical mystery: een dikke lip
Een 85-jarige man heeft sinds 1 jaar een toenemende zwelling ter hoogte van de bovenlip rechts. Bij klinisch onderzoek zien we over de rechterhelft van de bovenlip een goed afgelijnd erytheem, dat zeer hard aanvoelt bij palpatie.