Ga naar hoofdinhoud

AZ COLLOQUIA – Symposium – Update bovenste luchtweginfecties en astma

10/08/2018 13:33 |

Verslag van dit evenement/symposium

Eerste azcolloquium focust op bovenste luchtweginfecties en astma

Op 9 oktober beet het Symposium ‘Update bovenste luchtweginfecties en astma’ de spits af van het colloquiumprogramma voor academiejaar 2018-2019.

Up-to-date management van acute en chronische sinusitis bij kinderen en volwassenen
dr. Kato Speleman

In het eerste deel gaf dr. K. Speleman een overzicht van de huidige behandelingsrichtlijnen voor acute en chronische sinusitis en lichtte ze de laatste inzichten in de pathofysiologie van sinusitis en de implicaties daarvan voor de behandeling toe.

Astma: huidige behandelingsstrategieën (inclusief inhalatietherapie)
dr. Sarah Deseyne

Dr. Deseyne besprak de definitie, epidemiologie en diagnose van astma en ging dieper in op de nieuwste managementrichtlijnen die het Global Initiative for Asthma (GINA) in 2017 vooropstelde. Bij patiënten met mild of matig tot ernstig astma die binnen de GINA-classificatie tot graad 2 behoren is monotherapie met inhalatiecorticosteroïden (ICS) aangewezen, vanaf graad 3 verdient een combinatie van ICS en long-acting β2-agonisten (LABA) aanbeveling. Is er bij een aanval noodmedicatie vereist, dan is een combinatie van ICS en formoterol superieur gebleken aan short-acting β2-agonisten (SABA) zoals salbutamol bij licht tot mild astma (GINA 1 en 2). Raakt ernstig astma van graad 4 of 5 niet onder controle, dan is het belangrijk om eerst na te gaan of de patiënt voldoende therapietrouw aan de dag legt en de juiste inhalatietechniek hanteert. Schieten die niet tekort, dan is doorverwijzing naar een longspecialist voor fenotypering en targeted therapie de volgende stap.

AZ Colloquia 09-10-2018 Dr. K. Speleman_bis.pdf

astma update 09-10-18.pdf

 

Programma

Sprekers

Moderator

Back To Top