Ga naar hoofdinhoud

AZ COLLOQUIA – LOK-avond – Interpretatie van laboratoriumtesten: praktijkgericht overzicht voor de eerste lijn

10/08/2018 13:54 |

Verslag van dit evenement/symposium

Interpretatie van laboratoriumtesten, een praktijkgerichte toelichting

De juiste conclusies trekken uit laboratoriumtesten ligt vaak niet voor de hand. Vandaar dat de derde editie van de azcolloquia voorzag in een zeer praktijkgericht programma voor de eerstelijnszorgverlener. Aan de hand van een of meerdere casussen brachten endocrinologe dr. Sara Vandewalle, hematologe dr. Sylvia Snauwaert en microbioloog dr. Jens Van Praet situaties naar voor waarin het bij uitstek een uitdaging kan vormen om tot de juiste conclusies te komen en bijtijds de nodige beslissingen te nemen met betrekking tot behandeling of doorverwijzing.

Endocrinologie

dr. Sara Vandewalle

In het eerste deel werd één casus onder de loep genomen: een uitgebreid hormonaal labo-onderzoek van een jonge moeder die zich aandient voor een algemene check-up vanwege vermoeidheid, een zweterig gevoel en ‘onrust’. Stap voor stap leidde dr. Vandewalle de aanwezigen doorheen de interpretatie van de testen en de differentiaaldiagnose.

Hematologie

dr. Sylvia Snauwaert

In dit luik lag de focus op trombocytopenie en leukocytose. Aan de hand van verschillende casussen bracht dr. Snauwaert beide aandoeningen op een zeer interactieve manier voor het voetlicht. Vervolgens lichtte ze deze toe met bijzondere aandacht voor elementen die de alarmbel moeten doen rinkelen en indicaties die om hoogdringende doorverwijzing vragen.

Microbiologie

dr. Jens Van Praet

Twee casussen kwamen aan bod in deze presentatie. De aanwezigen kregen achtereenvolgens de serologische resultaten en de urine-analyse van een patiënt met een SOA en een patiënt met een prostatitis voorgeschoteld. Op basis daarvan kregen ze gerichte vragen gesteld, waar dr. Van Praet vervolgens dieper op inging, met toelichting van de aangewezen redenering volgens de recentste inzichten en richtlijnen.

 

https://academy.azlink.be/wp-content/uploads/2018/08/Endocrinologie-1.pdf

https://academy.azlink.be/wp-content/uploads/2018/08/Hematologie-2.pdf

https://academy.azlink.be/wp-content/uploads/2018/08/Microbiologie-1.pdf

Programma

Sprekers

Moderator

Back To Top