Skip to content

Medical Mystery: Semitendinosus frictiesyndroom, quid nunc?

Al zes maanden heeft een intensief sporter last van posteriomediale kniepijn, vooral na het lopen en het fietsen. Omdat eerdere behandelingen weinig of niks uithaalden, wil hij graag een tweede opinie.

Een man van 32 jaar komt op de consultatie Orthopedie voor een second opinion in het kader van posteriomediale kniepijn. De klachten zijn al een zestal maanden aanwezig en komen vooral op na intensief lopen en na fietsen. Bij verdere navraag zou er een mineur trauma opgelopen zijn ter hoogte van de mediale zijde van zijn knie.

Deze man is een fervent sporter en doet aan triatlon. Qua relevante voorgeschiedenis is het vermeldenswaardig dat hij drie jaar geleden reeds een iliotibiale band release onderging.

De patiënt werd in het verleden behandeld met intra-articulaire infiltraties wegens vermoeden van mediaalcompartimentlijden (meniscaal). Hij kreeg ook kinesitherapie en lokale infiltraties in het kader van overbelasting en inflammatie ter hoogte van de mediale gastrocnemius. Voorgaande radiografie en begeleidende echografie waren hiervoor suggestief. Beide types behandeling gaven evenwel geen enkele of slechts minimale beterschap.

Op de consultatie blijkt het intra-articulair onderzoek van de knie bij deze man relatief normaal: er is een full range of motion, meniscale testen zijn negatief, er is geen reactieve hydrops en de knie is stabiel. Wel opmerkelijk is dat er posteromediaal een 5- à 10-tal centimeter boven het kniegewricht duidelijk last aanwezig is, met een electieve drukpijnlijkheid. Lokale zwelling is afwezig.

Abductie van de heup is licht gevoelig, met een uitstraling naar de hamstrings toe. Het intra-articulair onderzoek van de heup is rustig.

Als bijkomend onderzoek wordt een optimalisatie van de beeldvorming (MRI) gevraagd, met een klinisch vermoeden van een extra-articulair probleem.

MEER INFORMATIE:

dr. Gilles Van Eetvelde dienst Orthopedie campus Sint-Jan

 

Medical Mystery Oplossing

 

Back To Top