Ga naar hoofdinhoud

Medical Mystery – Zesjarige eet niets anders dan papier, wat is er aan de hand?

De huisarts verwijst een zesjarig meisje door wegens het excessief eten van papier (xylofagie). Ze heeft een blanco voorgeschiedenis. De ouders zijn afkomstig van India, maar zijzelf is à terme geboren in België, met een normaal geboortegewicht. Ze kreeg de vaccinaties toegediend volgens het schema van Kind & Gezin. Familiaal zijn er geen bijzonderheden te weerhouden, op psoriasis bij de vader na. Verder komen er geen auto-immuunziektes voor.

Het meisje eet papier sinds een zestal maanden. Initieel ging het om zeer kleine beetjes, maar nu eet zij de ganse dag papier. Hierdoor kan of wil zij geen normale voeding meer tot zich nemen en klaagt ze vaak over buikpijn. Op school vindt de juf haar snel moe en weinig actief. De ouders hebben alles geprobeerd, zoals straffen of belonen, maar niets helpt.

Het meisje kent een normale ontwikkeling in een stabiele omgeving. De ouders erkennen wel dat zij een emotioneel gevoelig meisje is. Ze is recent gestart in het eerste leerjaar, maar eet reeds papier sinds de derde kleuterklas.

Bij klinisch onderzoek ziet het pediatrische team een meisje met Indische fysionomie dat bijna 2 kg vermagerd is. Ze woog 18,2 kg met een BMI van 16 en nu nog 15,2 kg met een BMI van 13,2. Het verdere algemeen pediatrisch onderzoek en het neurologisch onderzoek zijn normaal.

 

Medical Mystery oplossing

Back To Top