Ga naar hoofdinhoud

Medical Mystery: Matuur teratoom bij pasgeborene – oplossing

Enkele uren na de geboorte transfereerden we de neonaat naar de dienst Neonatale intensieve zorgen van het AZ Sint-Jan Brugge- Oostende AV. Hernieuwd klinisch nazicht door de neurochirurg en neonatoloog tonen een onveranderd klinisch beeld. Diezelfde dag gebeurde een MRI-scan van de hersenen. Deze toonde geen encefalocele aan maar beschreef een tumoraal letsel, met een lengte van 3 cm en een geassocieerd huiddefect. Het letsel reikte, tussen het achterhoofd en de eerste nekwervel, tot tegen de hersenvliezen. Op de MRI-beelden was een duidelijke heterogene structuur te merken.

Daags na de MRI-scan, binnen de 24 uur na de geboorte, voerden we een uitgebreide ingreep uit met “en-bloc” resectie van het letsel en reconstructie van het huiddefect. Peroperatief stelden we de aanwezigheid vast van haren, uitgaande van de tumor, en enkele stukken bot/kraakbeen.

Pathologisch nazicht toonde dat het letsel opgebouwd is uit epiderm, dermis en subcutis met ook huidadnexen (haren en sebumklieren) alsook bot en kraakbeen. De diagnose van een matuur teratoom werd bevestigd.

De patiënt kon op dag vier postoperatief het ziekenhuis verlaten. Verdere opvolging is voorzien.

Fragment van 3,5 x 0,7 cm, fragment werd middendoor gesneden en voelt hard aan. Men herkent er haren op snede (linkerzijde)

Een microscopisch beeld van een hematoxyline eosine coupe met vergroting 100 x (lens 10 en oculair 10) toont epiderm, keratine, haar, sebumklieren

Sagittale MRI met posterieur hoog cervicaal identificatie van een tumoraal letsel

Een microscopisch beeld van een hematoxyline eosine coupe met vergroting 2,5 x (namelijk vergroting lens 0,25 en oculair 10). Een beeld van de cystewand die werd opgelamelleerd, je herkent bot, kraakbeen, bindweefsel en vet

VOLGENDE ARTSEN WAREN BETROKKEN BIJ DEZE VOORBEREIDENDE ONDERZOEKEN EN DE INGREEP

 • dienst Neurochirurgie
  dr. Alexander Verhaeghe, dr. Nikolaas Vantomme
 • dienst Radiologie
  dr. Christoph Kenis
 • dienst Pathologische anatomie
  dr. Lieve Vanwalleghem,
  dr. Sharareh Fadaei (assistent-arts)
 • dienst Neonatale intensieve zorgen
  dr. Wim Decaluwe
 • dienst Anesthesie en kritische zorgen
  dr. Steven Cnudde
 • resident neonatologie
  dr. Astrid Schögler
Back To Top