Ga naar hoofdinhoud
klauwhand
Bij de vraag om een vuist te maken gaat de flexie goed. Merk de erosieve osteoartrose op.

Medical Mystery – Een klauwhand verschijnt uit het niets. Is nervus ulnaris de schuldige?

Blijkt een 79-jarige vrouw die plots de pink en ringvinger van haar rechter hand niet meer kan strekken het slachtoffer van nervus ulnarislijden? Of is er toch iets anders aan de hand?

Een 79-jarige vrouw krijgt via de huisarts een verwijzing voor EMG met de vraag naar mogelijk nervus ulnarislijden. Dit vanwege het plots optreden van een ‘klauwhand’ van vingers vier en vijf rechts, atraumatisch. Bij navraag is dit heel plots opgekomen, heeft zij geen paresthesieën. Ook pijnklachten heeft ze niet. Haar klacht betreft het onvermogen om haar pink en ringvinger te strekken. De voorgeschiedenis bestaat uit erosieve osteoartrose van de handen, hypertensie en stasedermatitis.

Klinisch is inderdaad een flexiestand van stralen vier en vijf rechts vast te stellen. Daarnaast blijkt ze in het kader van haar gekende erosieve osteoartrose sterk misvormde proximale interphalangeale (PIP)-en distale interphalangeale (DIP)-gewrichten te hebben ter hoogte van alle stralen. Zij heeft een krachtige flexie van de PIP- en DIP-gewrichten van straal vier en vijf rechts en is niet in staat tot extensie van die stralen. Er is ook een krachtige abductie van de pink (weliswaar in geflecteerde houding) en een normale vingerspreiding. De test van Froment valt negatief uit. Ter hoogte van de pols vertoont ze een krachtige flexie en extensie. De sensibiliteit in de vingers geeft ze als normaal aan.

 

klauwhand nervus ulnaris
Bij de vraag om de vingers te strekken, komen vingers vier en vijf van de patiënte niet mee naar extensie.

 

klauwhand
Bij de vraag om een vuist te maken gaat de flexie goed. Merk de erosieve osteoartrose op.

 

Referenties

Ohshio, I., Ogino, T., Minami, A., Kato, H., & Miyake, A. (1991). Extensor Tendon Rupture Due to Osteoarthritis of the Distal Radio-Ulnar Joint. Journal of Hand Surgery, 16(4), 450–453.

Tanaka, T., Kamada, H. and Ochiai, N. (2019). Extensor tendon rupture in ring and littlefingers with DRUJ osteoarthritis without perforating the DRUJ capsule. Journal of Orthopedic Science, 11(2), 221-223

Yamazaki, H., Uchiyama, S., Hata, Y., Murakami, N., & Kato, H. (2008). Extensor Tendon Rupture Associated with Osteoarthritis of the Distal Radioulnar Joint. Journal of Hand Surgery (European Volume), 33(4), 469–474. https://doi.org/10.1177/1753193408090098

Meer informatie:

dr. Karel Watteyne
dienst Fysische geneeskunde, revalidatie en sportgeneeskunde
campus Sint-Jan

 

Medical Mystery oplossing

Back To Top