REBOA: nieuwe therapie bij levensbedreigende bloedingen, zoals placenta percreta

REBOA: nieuwe therapie bij levensbedreigende bloedingen, zoals placenta percreta

Download dit artikel als PDF Een nieuwe techniek, Resuscitative Endovascular Balloon Occlusion of the Aorta (REBOA), geeft de mogelijkheid om tijd te winnen bij majeure bloedingen ter hoogte van de romp, in afwachting van een … Lees meer

De dienst Spoedgevallen van campus Henri Serruys: dynamisch en stevig onderbouwd

De dienst Spoedgevallen van campus Henri Serruys: dynamisch en stevig onderbouwd

Op campus Henri Serruys van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV loopt de dienst Spoedgevallen als gesmeerd. Diensthoofd dr. Axelle De Cock tekent de lijnen uit, maar zou nergens staan zonder een sterk team dat erin slaagt op alle niveaus respectvol samen te werken, zowel onderling als met de verschillende andere ziekenhuisdiensten. Hun grootste zorg: de patiënt.

Verplegend personeel haalt voordeel uit Basic Life Support training

Verplegend personeel haalt voordeel uit Basic Life Support training

Cardiopulmonaire resuscitatie is een essentiële vaardigheid voor verpleegkundigen. Omdat uit de praktijk blijkt dat velen onder hen deze vaardigheid onvoldoende beheersen of de nodige kennis mettertijd verliezen, ontwikkelde het Basic Life Support (BLS) team van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, campus Henri Serruys, een trainingsprogramma gebaseerd op de richtlijnen voor reanimatie van het European Resuscitation Council (ERC). Na vier trainingssessies kon een objectieve verbetering aangetoond worden in het beheersen van de correcte reanimatietechnieken.

Therapeutische milde hypothermie bij reanimatie

Therapeutische milde hypothermie bij reanimatie

Cardiovasculair lijden is nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken in de Westerse Wereld. Zestig percent van deze mortaliteit doet zich voor na een plotse collaps van de patiënt. Ook al overleeft de patiënt de hartstilstand dankzij snelle reanimatie door omstaanders en professionele hulpverleners, dan nog is de kans op neurologische schade bijzonder groot. Drie tot vijf minuten na de hartstilstand worden de neuronen al onherstelbaar beschadigd. Zelfs na herstel van de eigen circulatie bij succesvolle reanimatie wordt de eerste uren en dagen verdere schade aangericht door veelvuldig ingezette cascades zoals calcium shifts, excitotoxiciteit, lipideperoxidatie en andere vrijradicaalreacties die leiden tot DNA-beschadiging en apoptose – beter bekend als het post-reanimatie syndroom. Deze agressors brengen eerst schade toe aan de meest kwetsbare delen van de hersenen (hippocampus, neocortex en cerebellum), wat leidt tot post-anoxische encephalopathie.

Medical mystery: progressief uitbreidende huidletsels

Medical mystery: progressief uitbreidende huidletsels

Een 46-jarige man presenteert zich op de dienst Spoedgevallen met sedert één maand progressief uitbreidende huidletsels. Hij heeft antecedenten van een persoonlijkheidsstoornis, waarvoor hij psychiatrisch wordt opgevolgd en hoge dosissen benzodiazepines inneemt, en van een ernstig prikkelbaar darmsyndroom, waarvoor hij een strikt vezelloos dieet volgt en spasmolytica inneemt.

“the future is still ours to create”

Bredene
31/03/2018

Ervaringen met medisch rampenmanagement in conflictgebieden zoals Pakistan en Afghanistan.

29/10/2016

Eight years (2008-2016) in-hospital Basic Life Support Training for all nurses: We keep going!

Vienna
01/01/2016

The future is ours to create.

Oostende
18/10/2014

‘The Future is Ours to Create’

Campus HS Oostende
18/10/2014

Reducing mortality after OOHCA : possible?

Amsterdam
01/01/2014

Reducing out-of-hospital mortality after cardiac arrest : is this possible?

EUSEM Amsterdam 2014
01/01/2014

Push hard, push fast and never stop!

Brugge
01/05/2012

In-hospital Basic Life Support Training for all nurses: is this still possible?

Internationaal congres in Antalya
maart 2012

In-hospital Basic Life Support Training for all nurses: is this possible? FRENCH II triage in our hospital: is this possible?

EUSEM Stockholm 2010
01/01/2010

In-hospital Basic Life Support Training for all nurses: is this possible?

EUSEM Valencia 2009
01/01/2009

Toon meer