skip to Main Content

Discipline: Spoedgevallen

dienst spoedopname

Dienst Spoedopname hanteert drievoudige pijnbestrijding bij kinderen

De zorg voor kinderen op een spoedgevallendienst was altijd al een grote uitdaging, zeker op het vlak van pijn- en…

REBOA

REBOA: nieuwe therapie bij levensbedreigende bloedingen, zoals placenta percreta

Een nieuwe techniek, Resuscitative Endovascular Balloon Occlusion of the Aorta (REBOA), geeft de mogelijkheid om tijd te winnen bij majeure…

Dagelijks controleert iemand van buiten de dienst de handen en nagels van de medewerkers op het naleven van de regels voor handhygiëne.

De dienst Spoedgevallen van campus Henri Serruys: dynamisch en stevig onderbouwd

Op campus Henri Serruys van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV loopt de dienst Spoedgevallen als gesmeerd. Diensthoofd dr. Axelle De Cock tekent de lijnen uit, maar zou nergens staan zonder een sterk team dat erin slaagt op alle niveaus respectvol samen te werken, zowel onderling als met de verschillende andere ziekenhuisdiensten. Hun grootste zorg: de patiënt.

Verplegend personeel haalt voordeel uit Basic Life Support training

Cardiopulmonaire resuscitatie is een essentiële vaardigheid voor verpleegkundigen. Omdat uit de praktijk blijkt dat velen onder hen deze vaardigheid onvoldoende beheersen of de nodige kennis mettertijd verliezen, ontwikkelde het Basic Life Support (BLS) team van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, campus Henri Serruys, een trainingsprogramma gebaseerd op de richtlijnen voor reanimatie van het European Resuscitation Council (ERC). Na vier trainingssessies kon een objectieve verbetering aangetoond worden in het beheersen van de correcte reanimatietechnieken.

Therapeutische milde hypothermie bij reanimatie

Cardiovasculair lijden is nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken in de Westerse Wereld. Zestig percent van deze mortaliteit doet zich voor na een plotse collaps van de patiënt. Ook al overleeft de patiënt de hartstilstand dankzij snelle reanimatie door omstaanders en professionele hulpverleners, dan nog is de kans op neurologische schade bijzonder groot. Drie tot vijf minuten na de hartstilstand worden de neuronen al onherstelbaar beschadigd. Zelfs na herstel van de eigen circulatie bij succesvolle reanimatie wordt de eerste uren en dagen verdere schade aangericht door veelvuldig ingezette cascades zoals calcium shifts, excitotoxiciteit, lipideperoxidatie en andere vrijradicaalreacties die leiden tot DNA-beschadiging en apoptose – beter bekend als het post-reanimatie syndroom. Deze agressors brengen eerst schade toe aan de meest kwetsbare delen van de hersenen (hippocampus, neocortex en cerebellum), wat leidt tot post-anoxische encephalopathie.

Publicaties

Geen resultaten gevonden

Presentaties

“the future is still ours to create”

31/03/2018
Bredene

Ervaringen met medisch rampenmanagement in conflictgebieden zoals Pakistan en Afghanistan.

29/10/2016

Eight years (2008-2016) in-hospital Basic Life Support Training for all nurses: We keep going!

01/01/2016
Vienna

The future is ours to create.

18/10/2014
Oostende

‘The Future is Ours to Create’

18/10/2014
Campus HS Oostende

Reducing mortality after OOHCA : possible?

01/01/2014
Amsterdam

Reducing out-of-hospital mortality after cardiac arrest : is this possible?

01/01/2014
EUSEM Amsterdam 2014

Push hard, push fast and never stop!

01/05/2012
Brugge

In-hospital Basic Life Support Training for all nurses: is this still possible?

maart 2012
Internationaal congres in Antalya

In-hospital Basic Life Support Training for all nurses: is this possible? FRENCH II triage in our hospital: is this possible?

01/01/2010
EUSEM Stockholm 2010

In-hospital Basic Life Support Training for all nurses: is this possible?

01/01/2009
EUSEM Valencia 2009
Back To Top