Discipline: Radiotherapie
Seksualiteit na een gynaecologische kanker vraagt veerkracht en goede communicatie
Elk jaar krijgen heel wat vrouwen te maken met een gynaecologische kanker. Wie een dergelijke diagnose krijgt, denkt misschien niet…
Robotgeassisteerde para-aortische sentinelklierprocedure met fluorescentie bij baarmoederhalskanker: primeur in de literatuur
Een nieuwe robotprocedure met indocya-nine groen (ICG) geeft de mogelijkheid om bij lokaal gevorderd cervixcarcinoom zowel primaire pelviene als secundaire…
Oppervlaktescanning in de radiotherapie
Sinds maart 2018 maakt de dienst Radiotherapie gebruik van het Catalyst HD oppervlaktescanningsysteem. Het tweevoudig voordeel dat dit systeem biedt,…
De dienst Radiotherapie voert een toekomstgerichte strijd tegen kanker
Campus Sint-Jan huisvest een van de grotere radiotherapiecentra van Vlaanderen. Een uitgebreid team van radiotherapeuten, medisch stralingsdeskundigen, dosimetristen en gespecialiseerde…
Blijft schildklierkanker een zeldzame ziekte?
De incidentie van schildkliercarcinoom neemt toe. Er is een significante stijging van kleinere tumoren, gedreven door een ontwikkeling van de beeldvorming en de steeds hogere precisie daarvan. In een hechte samenwerking met externe artsen wil het multidisciplinair schildklierkankerzorgteam aangepaste expertise en richtlijngestuurde zorg bieden.
HDR-brachytherapie bij gynaecologische tumoren
Brachytherapie is een inwendige bestraling waarbij gesloten radioactieve bronnen (bv. cesium-137, iridium-192 of jodium-125) in of tegen het te bestralen weefsel worden gebracht. Aangezien de stralingsdosis beperkt blijft tot de zone rond de bron, maakt brachytherapie het mogelijk om de omliggende gezonde weefsels optimaal te sparen, met minder nevenwerkingen als gevolg.
Medical mystery: vermagering, anemie en verhoogd LDH
Een 72-jarige patiënte consulteert omwille van vermoeidheid, duidelijke vermagering en anorexie, gepaard met horror carnis en zwarte stoelgang. In 1999 onderging ze een tumorectomie met okselklierevidement voor een borstcarcinoom in de linkerborst, stadium pT2pN0M0, gevolgd door chemotherapie en bestraling.
Rectale kankerzorg met PROCARE
Sinds enkele jaren neemt het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV actief deel aan het “PROCARE” project, een nationaal multidisciplinair platform gericht op kwaliteitszorg voor de rectale kankerpatiënt, gestart eind 2003. De drijvende kracht achter het project in ons ziekenhuis is dr. Tom Feryn, chirurg met subspecialisatie in colorectale heelkunde. Naast het streven naar een optimale zorg gebaseerd op gestandaardiseerde richtlijnen werken we eveneens mee aan de registratie van gegevens in de PROCARE-databank. Deze gegevens dienen als basis voor benchmarking via de Stichting Kankerregister.
Het oncologisch centrum breidt uit
Stijgend aantal kankerpatiënten en nood aan verhoogd patiëntencomfort worden opgevangen door bouw nieuwe vleugel
Op weg naar imageguided radiotherapy
Een nieuwe lineaire versneller op de dienst Radiotherapie van het Oncologisch Centrum