Discipline: Pneumologie
Nieuwe behandelingstechniek voor massieve longembolie
Bij een massieve longembolie was tot voor kort invasieve cardiovasculaire chirurgie nog de ultieme optie. Sinds april 2022 werkt het…
Slaapapneu en CPAP-behandeling, waar staan we vandaag?
Begin jaren 90 begon de dienst Neurologie met polysomnografie, of ‘slaaptests’, in het slaaplabo en startte de dienst Longziekten met consultaties voor het slaapapneusyndroom en de toen nog vrij revolutionaire CPAPbehandeling.
In het belang van de pneumologiepatiënt zet de dienst Longziekten in op interne en externe samenwerkingsverbanden
Om optimale zorg te kunnen garanderen voor een breed spectrum van pneumologische pathologieën en patiëntenprofielen heeft de dienst Longziekten een uitgebreide expertise in huis. De dienst hecht bovendien bijzonder veel belang aan multidisciplinaire samenwerkingsverbanden, zowel intern als extern, om ervoor te zorgen dat de pneumologiepatiënt maximaal baat heeft bij deze expertise.
Medical Mystery: Als huidletsels wijzen op dieperliggende problemen
Op de consultatie Longziekten dient een 64-jarige ex-roker zich aan. Hij is doorverwezen door de dermatoloog op basis van witachtige papels in de hals, de nek en het gezicht die met de jaren stijgen in aantal. Uit de CT thorax blijkt bovendien aanwezigheid van longcysten.
De overgang van pediatrie naar volwassenenzorg: een patiëntgerichte aanpak
Door de positieve evolutie in behandelingsmogelijkheden bereikt een steeds groter aantal chronisch zieke pediatrische patiënten de meerderjarigheid. Geen evidentie, om…
Ademhalingsstoornissen door pneumokokkenencefalitis
In samenwerking met het medische team van het slaapcentrum in UZ Leuven beschreef dr. Sophie Muyldermans voor het eerst een casus van een meisje met locked-in syndroom en ademhalingsstoornissen ten gevolge van hersenstamencefalitis door pneumokokken[1].
Case study: Een stent voor wheezing
Stridor en wheezing zijn vaak voorkomende symptomen van astma. Toch is het aangeraden deze symptomen steeds nauwkeurig te onderzoeken. Op de dienst Pneumologie van het AZ Sint-Jan BruggeOostende AV kon na een kritische anamnese en een aanvullend radiografi eonderzoek aangetoond worden dat de piepende ademhaling van een patiënt veroorzaakt werd door een longtumor. Het plaatsen van een stent was hierbij de meest adequate behandeling.
Medical mystery: “tree-in-bud” patroon
Wanneer we op een hoge resolutie CT-scan van de thorax een combinatie zien van centrilobulaire nodulaire opaciteiten en vertakkende lijnen, spreken we van een ‘tree-in-bud’ patroon (zoals boomtwijgen in de knop).
Endobronchiale echografie: EBUS-TBNA
Longkanker is een van de dodelijkste kankers wereldwijd. De uitgebreidheid van de ziekte bepaalt de prognose en de behandeling; vandaar het belang van een accurate stadiëring. Als er geen metastasen op afstand worden vastgesteld maar er wel verdenking is van uitbreiding naar de mediastinale lymfeklieren, is het noodzakelijk weefsel van deze klieren te bekomen. In de meeste gevallen betekent mediastinale invasie immers inoperabiliteit.
Medical mystery: “crazy paving” patroon
Wanneer we op een hoge resolutie CT-scan van de thorax een reticulair patroon zien, gesuperponeerd op een achtergrond van matglasopaciteit, spreken we van het ‘crazy paving’ patroon. Vaak zien we een typische polygonale vorm en een scherpe grens tussen de normale en abnormale zones.
Medical mystery: ernstige postprandiale krampen
Op de dienst spoedgevallen werd drie maand geleden een achttienjarig meisje opgenomen met ernstige postprandiale krampen ter hoogte van het linkeronderste buikverdiep. Elke pijnepisode werd gevolgd door een consistente ontlasting en een verbetering van de klachten.
Publicaties
Nieuwe behandelingen voor Her2- gemuteerd Niet-Kleincellig Longcarcinoom.
A case of disseminated tuberculosis during a twin pregnancy following in vitro fertilization.
Correlation of symptoms and physical activity level in chronic obstructive pulmonary disease patients: results from the observational SPACE study.
Correlation of symptoms and physical activity level in chronic obstructive pulmonary disease patients: results from the observational SPACE study.
Afatinib for the treatment of advanced non-small-cell lung cancer harboring an epidermal growth factor receptor exon 18 E709_T710delinsD mutation: a case report.
Slaapapneu en CPAP-behandeling, waar staan we vandaag?
Labyrinthine enhancement on 3D black blood MR images of the brain as an imaging biomarker for cisplatin ototoxicity in (lung) cancer patients.
Een ongewone oorzaak van een COPD-exacerbatie: herpetische tracheobronchitis (A1).
* Een ongewone oorzaak van een COPD-exacerbatie: herpetische tracheobronchitis (A1) in press – TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE