Discipline: Neus-, Keel- en Oorziekten
Het vertigoteam houdt diverse disciplines in balans
Vertigo is een frequente klacht die vaak niet binnen één medische discipline thuis te brengen valt. Daarom koos campus Sint-Jan…
De dienst Neus-, keel- en oorziekten heeft de smaak van subspecialisatie te pakken
In zijn meer dan 100-jarige bestaan kreeg de dienst Neus-, keel- en oorziekten (NKO) op campus Sint-Jan de kans om…
Hypofyse-ingrepen puur endoscopisch benaderen levert positieve resultaten op
Dat de neus toegang tot de hersenen verleent, is al duizenden jaren bekend, maar de eerste transsfenoïdale ingreep liet tot…
Blijft schildklierkanker een zeldzame ziekte?
De incidentie van schildkliercarcinoom neemt toe. Er is een significante stijging van kleinere tumoren, gedreven door een ontwikkeling van de beeldvorming en de steeds hogere precisie daarvan. In een hechte samenwerking met externe artsen wil het multidisciplinair schildklierkankerzorgteam aangepaste expertise en richtlijngestuurde zorg bieden.
Hoogtechnologische infrastructuur voor eeuw oude dienst Neus-, Keel- en Oorziekten
De dienst Neus-, Keel- en Oorziekten (NKO), Hoofd- en Halschirurgie van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV viert zijn honderdjarige bestaan…
Geur- en smaakcentrum helpt nieuw medisch terrein te ontginnen
Naar onze geur- en smaakzintuigen gaat de laatste jaren steeds meer aandacht. Van media, waar culinaire programma’s niet meer op twee handen te tellen zijn, tot marketing, waar winkels hun klanten door het verspreiden van aantrekkelijke geuren tot kopen trachten te verleiden.
Op medisch gebied is dit nog sterk onontgonnen terrein. Het geur- en smaakcentrum van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV wil zijn steentje bijdragen tot het verruimen van de kennis hierover.
Dr. Bob Lerut is de bezieler van het gloednieuwe centrum, dat hij samen met dr. Anne-Sophie Vinck verder zal uitbouwen. In een interview legt hij uit waarom het centrum werd opgericht.
Special: robotgeassisteerde chirurgie in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV
De komst van robotica in de geneeskunde brengt een (r)evolutie teweeg in de medische en verpleegkundige zorg voor de patiënt. De procedures die met behulp van robotica verricht worden en het aantal chirurgische disciplines die de roboticatechnologie implementeren, groeien jaarlijks in aantal. Sinds de eerste laparoscopische cholecystectomie in 1985 is de chirurgie opnieuw op een innoverende manier in beweging.
BAHA: de snelweg naar het binnenoor
In 1977 plaatste dr. Anders Tjellstrøm in Göteborg (Zweden) voor het eerst een botverankerd hoortoestel. Het idee ontstond nadat hij een gehoorapparaat op de titaniumschroef van een tandimplantaat had bevestigd, waarop de patiënt duidelijk beter hoorde door het principe van beengeleiding. Vandaag kent deze technologie een ware opmars met diverse indicaties om het gehoor en dus de levenskwaliteit te verbeteren. Terwijl blindheid ons isoleert van objecten, isoleert doofheid ons immers van mensen.
Belgische primeur: robotgeassisteerde hoofd-halschirurgie
In de constante zoektocht naar minimaal invasieve chirurgie heeft de robot nu ook zijn debuut gemaakt in de hoofd- en…
Diagnose en behandeling van positiegebonden duizeligheid
In 1921 legde Barany als eerste een verband tussen positiegebonden duizeligheid en het otolietensysteem in het binnenoor. Na een studie bij een honderdtal patiënten slaagden Dix en Hallpike er in 1952 in om het fenomeen van positionele vertigo duidelijker te omschrijven en een specifieke test voor te stellen die deze nosologische entiteit omlijnt.