Discipline: Neonatologie
Correcte interdisciplinaire communicatie: vitaal in de behandeling van slokdarmatresie en andere pediatrische weesziekten
Onder meer omdat het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV zowel een maternele als neonatale intensieve zorgen afdeling huisvest, ziet het kinderartsenteam…
Medical mystery: pasgeborene met atypische huiduitslag en encefalopathie
Een neonaat vertoont pustulae, begint zich prikkelbaar te gedragen en krijgt huiduitslag met pustels, een rash en faciaal erytheem. Belangrijke…
Plastische reconstructie van hoofdhuid- en schedelmisvorming
Chirurgen van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV zijn erin geslaagd een grootschalige misvorming van de hoofdhuid en de schedel bij een pasgeboren meisje te behandelen door middel van flapchirurgie.
Systemische hypothermie als behandeling voor perinatale asfyxie
Neonatale asfyxie is de term die artsen gebruiken om ernstig zuurstoftekort bij een pasgeborene te beschrijven, dit meestal ten gevolge van een verminderde bloedstroom van de placenta naar de foetus. Voorbeelden hiervan zijn een placentaloslating, een uterusruptuur of een navelstrengprolaps. Een dergelijk hypoxisch-ischemisch insult op de foetale cerebrale en systemische doorbloeding kan resulteren in een neonataal multipel orgaanfalen, vaak ook met belangrijke neurologische restletsels. Een neuroprotectieve behandeling is bijgevolg essentieel.
Neonatale afdeling in een nieuw kleedje
In Vlaanderen vinden jaarlijks 68.000 bevallingen plaats, waarvan 12.000 in de provincie West-Vlaanderen. Sinds 1996 bevindt zich in ons ziekenhuis één van de acht erkende Vlaamse regionale perinatale centra (ook “P*-afdelingen” genoemd), bestaande uit een nauwe samenwerking tussen de dienst Maternele Intensieve Zorgen (MIC) en de dienst Neonatale Intensieve Zorgen (NIC). Wegens de hoge activiteitsgraad en de behoefte aan meer ruimte en privacy voor de ouders wordt de NIC-afdeling momenteel grondig vernieuwd.
Medical mystery: intrauteriene groeiretardatie
Bij een zwangere dame bemerkt de gynaecoloog een belangrijke intrauteriene groeiretardatie. Antenatale echografie kan geen definitief uitsluitsel geven over de ernst en het type van placentaire abnormaliteit die wordt vermoed.
De zorg voor extreem vroeggeborenen in West-Vlaanderen
Neonatologie is een relatief jonge discipline die de voorbije 20 jaar sterk evolueerde. Veel pasgeborenen die vroeger geen kans op overleven hadden, kunnen vandaag een normaal leven leiden dankzij nieuwe ontwikkelingen in behandelingsmodaliteiten. In dit artikel brengen we een beknopte analyse van de huidige prognose voor extreem vroeggeborenen (< 1000 gram geboortegewicht) en een kritische reflectie over het pre- en postnataal beleid binnen onze afdeling neonatologie.