Discipline: Gynaecologie – Verloskunde
Multidisciplinaire aanpak en expertise resulteren in uitstekende resultaten bij behandeling ovariumcarcinoompatiënten
Voor patiënten met zowel vroegtijdige als vergevorderde eierstokkanker (ovariumcarcinoompatiënten) biedt robotchirurgie belangrijke voordelen in vergelijking met de klassieke open of…
Robotgeassisteerde para-aortische sentinelklierprocedure met fluorescentie bij baarmoederhalskanker: primeur in de literatuur
Een nieuwe robotprocedure met indocya-nine groen (ICG) geeft de mogelijkheid om bij lokaal gevorderd cervixcarcinoom zowel primaire pelviene als secundaire…
Zorgpad perinatale mentale gezondheid vult Moederzorg-project aan
In 2015 ontwikkelden zeven materniteiten in het project Moederzorg een gemeenschappelijke visie om kwalitatieve postnatale zorgverlening waar te maken in…
Er zit leven in het departement Gynaecologie – Verloskunde – Fertiliteit
De voorbije decennia is de dienst Gynaecologie op campus Sint-Jan geëvolueerd van een dienst van individuele gynaecologen tot een omvangrijk departement waarin een intense samenwerking centraal staat.
REBOA: nieuwe therapie bij levensbedreigende bloedingen, zoals placenta percreta
Een nieuwe techniek, Resuscitative Endovascular Balloon Occlusion of the Aorta (REBOA), geeft de mogelijkheid om tijd te winnen bij majeure…
Eerste robotgeassisteerde fertiliteitsparende baarmoederhalskankeroperatie in Vlaanderen
In het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV onderging een jonge patiënte met een vroegtijdig cervixcarcinoom in mei 2017, voor het eerst…
Superieure resultaten dankzij robotchirurgie voor complexe benigne en oncologische gynaecologische indicaties
Sedert 2012 bouwde het departement Gynaecologie-Verloskunde-Fertiliteit op campus Sint-Jan een robotchirurgieprogramma uit met standaard chirurgische procedures. Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende…
Evolutie van de prenatale screening naar aneuploïdie in het eerste trimester: van leeftijd tot NIPT
Twee à vier procent van alle pasgeborenen heeft een min of meer ernstige aangeboren misvorming. De huidige prenatale diagnostiek probeert…
Special: robotgeassisteerde chirurgie in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV
De komst van robotica in de geneeskunde brengt een (r)evolutie teweeg in de medische en verpleegkundige zorg voor de patiënt. De procedures die met behulp van robotica verricht worden en het aantal chirurgische disciplines die de roboticatechnologie implementeren, groeien jaarlijks in aantal. Sinds de eerste laparoscopische cholecystectomie in 1985 is de chirurgie opnieuw op een innoverende manier in beweging.
Antimulleriaans hormoon: een kristallen bol voor ovariële reserve?
Fertiliteitsbehandelingen kenden de voorbije jaren een exponentiële groei. Van alle kinderen die tussen 1993 en 2003 in Vlaanderen werden geboren, is één op de twintig verwekt met behulp van een vruchtbaarheidsbehandeling, waarvan bijna de helft (46,5%) via in-vitrofertilisatie (IVF) of intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI). Reeds van bij het begin proberen artsen de verwachte ovariële respons in te schatten, om falingen of overstimulatie te voorkomen. De nieuwe speler in dit veld is het antimulleriaans hormoon of AMH.
Verschuiving van het paradigma in de gynaecologische oncologische chirurgie
De historische evolutie van de chirurgie in de gynaecologische oncologie werd de afgelopen 100 jaar gekenmerkt door enkele mijlpalen, maar vooral in de laatste decennia is er aandacht gekomen voor oncologische chirurgische procedures met minder morbiditeit enerzijds en verbetering op overleving anderzijds.
Unieke West-Vlaamse samenwerking in de maternele intensieve zorgen
Om de zorgkwaliteit voor hoogrisico-zwangeren te optimaliseren, werd binnen het AZ Sint-Jan AV een unieke samenwerking uitgebouwd met de gynaecologen en de neonatologen van het AZ Sint-Jan AV en het A.Z. SintLucas Brugge enerzijds en de verwijzende artsen uit de regio anderzijds. In het Perinataal Centrum Brugge kunnen patiënten uit heel West-Vlaanderen zelfs in de meest urgente gevallen op een gestroomlijnde, multidisciplinaire aanpak rekenen.